Sitede Ara

Yarık Dudak – Damak Anomalisi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Yarık dudak ve / veya yarık damak nasıl oluşur?

Bir önceki yazılarımızda yarık dudak-damak anomalisini ve tedavi süreçlerini detaylandırmıştık. Bu yazımızda ise yarık dudak-damak ve merak edilenler i ele alacağız.

Yarık dudak – damak deformasyonlarına genetik faktörler ve çevresel faktörler sebebi ile oluşmaktadır. Ailede bu gene sahip olan biri veya birileri var ise genetik olarak siz de veya çocuklarınızda olma ihtimali yüksektir. Çevresel sebep olan faktörler ise, gebelik döneminde stres, ilaç kullanımı, alkol kullanımı, sigara kullanımı, düşme ve benzeri gelişim bozukluklarına sebep olmaktadır.

Yarık dudak nasıl anlaşılır?

Dudak anomalisi, gebelik döneminde anne karnında ultrason görüntülemesi ile anlaşılabilmektedir.

Yarık Dudak – Damak Anomalisi Hakkında En Çok Merak Edilenler
Yarık damak tespiti USG

Yarık dudak ve / veya yarık damak olduğu belirlendiğinde ne yapılmalıdır?

Yarık dudak deformesi öğrenildiği an hemen bir Plastik ve Estetik Cerrah ile görüşülmelidir. Ve nasıl bir ilerleme olacağı ile ilgili planlama yapılmalıdır.

Yarık dudak ve / veya yarık damak tedavi zamanları nelerdir?

Dudak ve damak anomalisinde tedavi ve cerrahi ameliyat süreleri son derece önemlidir. İlk olarak bebeğin beslenmesi için beslenme plakları oluşturulmalıdır. Yarık dudak için 4 – 6 ay dolduğunda, yarık damak için 1 – 1,5 yaş dolduğunda yumuşak damak ve yine yarık damak için 6 yaş dolduğunda sert damak ameliyatı yapılmalıdır.

Yarık dudak ve / veya yarık damak olan bebeklerde beslenme nasıl olmalıdır?

Yeni doğan ve bu anomaliye sahip olan bebeklerde beslenme güçlüğü yaşanmaktadır. Bebeğin doğduğu ilk gün veya en geç 1 hafta içerisinde ortodontistler tarafından beslenme plağı yapılmalıdır. Bu plank ve özel biberonlar ile beslenme sağlanmalıdır.

Yarık dudak ve / veya yarık damak nasıl geçer?

Yarık dudak ve yarık damak anomalisi cerrahi müdahaleler ile düzeltilebilmektedir.

Yarık dudak ve / veya yarık damak ameliyatı sonrası tekrar ameliyata gerek olur mu?

Yarık dudak ve / veya yarık damak cerrahisi sonrası oluşabilecek komplikasyonlar sebebi ile tekrar cerrahi işlem gerekebilir.

Yarık dudak ve / veya yarık damak olan bebeklerde başka sorunlar da görülür mü?

Yarık dudak ve / veya yarık damak anomalisi olan bebeklerde başka anomaliler de var mıdır diye mutlaka araştırılmalıdır. Bu anomaliye sahip olan bebeklerde idrar yolları veya kalp sorunları da sıklıkla görülebilmektedir.

Yarık dudak ve / veya yarık damak konuşma nasıldır?

Bu anomaliye sahip olan kişilerde konuşma, sanki burundan konuşuyormuş gibi olabilmektedir. Konuşma terapisti ile yapılacak olan tedavi ile düzeltilebilmektedir.

Yarık dudak ve / veya yarık damak ameliyatı fiyatı nedir?

Yarık dudak veya yarık damak anomalisine sahip olan bebek, çocuk veya yetişkinler için öncelikle detaylı muayene gerekmektedir. Detaylı muayene sonrası yapılacak aşamalar ve fiyat bilgisi belirlenmektedir.

Bu yazımızda yarık dudak-damak ve merak edilenler de en çok soru gelen konulara yer verdik.

Yarık dudak damak
Yarık Dudak – Damak Anomalisi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Son olarak, yarık dudak – dama anomalisi kader değildir. Tedavi edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir